ASANSÖRLERDE CE BELGESİ
Asansörlerde CE Belgesi Nedir?
Asansörlerde CE sertifikasyonu, asansörlerin tasarımı, üretimi, kurulumu ve kontrolü faaliyetleri için bir kalite sistemi oluşturmayı amaçlayan Avrupa Direktifi 2014/ 33/ AB’nin bir uygulamasıdır. Değerlendirme süreci bir onaylanmış kuruluş tarafından yürütülmelidir. Asansör CE Belgesi yönetmeliğinin temel amacı, yüklerin veya insanların taşınması için kullanılan tüm koşulların karşılanmasını ve serbest bırakılmadan önce tüm gereksinimlerin karşılanmasını sağlamaktır.
Asansör üretimi veya asansör entegrasyonu yapan firmaların ilgili mevzuata göre değerlendirildikten sonra CE işaretini almaları yasal olarak zorunludur.
Direktif, binalarda ve yapılarda kalıcı hizmet için asansörler ve bu tür asansörlerde kullanılan güvenlik parçaları için geçerlidir. Direktif, asansörlerin ve güvenlik bileşenlerinin üretimlerinde ve piyasaya sürülmeden önce karşılaması gereken temel hedefleri veya gereksinimleri tanımlar . Uyumlaştırılmış standartlara göre üretilen tüm asansörler ve güvenlik bileşenlerinin temel sağlık ve güvenlik gereksinimlerini karşıladığı kabul edilir.
Kime Hedefleniyor?
Avrupa Birliği ülkelerinde faaliyet gösteren tüm asansör ve bileşen üreticilerine ve montajcılarına. Her üye ülke,2014/ 33/ AB Direktifi ile uyumlu hale getirilen yönetmeliklerine ve belirli spesifikasyonlara uymalıdır.
Asansör CE Sertifikası kapsamındaki tüm asansörler minimum sağlık ve güvenlik şartlarını karşılamalıdır. Aksi takdirde asansörleri pazara sokmak mümkün değildir. İmalatını veya satışını yaptığınız asansör ürünlerini pazara sunmak için CE Sertifikası zorunlu olup, AB ülkelerinde ürettiğiniz asansörleri pazara satmak istiyorsanız CE Sertifikası zorunludur.
Bu düzenleme, asansörün doğru bir şekilde kurulmasını veya amacına uygun olarak kullanılmasını ve güvenlik gerekliliklerinden ödün verilmemesini sağlamak için gerekli tüm önlemleri alır.
Asansörlerde CE Sertifikasyonunun Faydaları Nelerdir?
- Ürünün Avrupa pazarında ticarileştirilmesi, ticarileştirmenin önündeki engelleri ortadan kaldırır.
- ISO 9001 veya ISO 14001 gibi diğer kriterlerle birlikte denetim sürecinin optimizasyonu.
- Çoklu akreditasyonlar.
- Ürün üzerindeki kontrollerin entegrasyonundan elde edilen dahili iyileştirme.
İstisnalar
Bu Direktif aşağıdakiler için geçerli olmayacaktır:
Hızı 0,15 m/s’den büyük olmayan kaldırma cihazları;
- Şantiye asansörleri;
- Füniküler dahil kablo tesisatları;
- Askeri veya polis amaçlı özel olarak tasarlanmış ve imal edilmiş asansörler;
- Maden şaftları için asansörler;
- Sanatsal performanslar sırasında oyuncuları hareket ettirmek için tasarlanmış kaldırma cihazları;
- Taşıma araçlarına monte edilmiş kaldırma cihazları;
NEDEN ASANSÖR SERTİFİKA HİZMETLERİNİ KULLANMALISINIZ?
- Asansörlerinizin ve bileşenlerinin güvenliğini, performansını ve bütünlüğünü sağlayın
- Gerekli asansör sertifikasyonunu elde edin ve tüm geçerli güvenlik standartları ve yasal gerekliliklere uygunluğu sağlayın.
- Asansörünüzün ve bileşenlerinin doğru zamanda ve standartlara uygun olarak düzenli olarak değerlendirildiğinden, test edildiğinden ve denetlendiğinden emin olun.
- Asansörlerinizin tasarımını uluslararası tasarım kodlarına göre doğrulayın