CE Belgesi Nasıl Alınır?
1. Adım – Her bir ürün kategorisi için ilgili yönergeyi belirleyin
CE Belgelendirme ile ilgili 20 den fazla AB Yönetmeliği bulunmaktadır.. Ürünlerinizin birden fazla CE Belgesi direktifi tarafından kapsanabileceğinden, ürününüzün amaçlanan kullanımı için uygun olan direktifi seçmeniz önemlidir. Ürününüzün en iyi hangi kategoriye girildiğini tanımlamak için kategorilerin listesini ve her birini özetleyen indirilebilir PDF’leri araştırmalısınız.
2. Adım – Her kategorinin özel gereksinimlerini doğrulayın
Ürününüzün sertifikasyon gereksinimlerini belirlemek için, tanınmış Standart Kuruluşlar tarafından geliştirilen Avrupa uyumlaştırılmış standartlarını bu kategori için gözden geçirmeniz önemlidir.
Adım 3 – Onaylanmış bir kuruluştan bağımsız bir uygunluk değerlendirmesi gerekip gerekmediğini belirleyin
Birçok ürün, onaylanmış bir kuruluştan bir uygunluk değerlendirmesi yapılmasını gerektirmez. Burası, gereksinimler konusunda net olmayan birçok şirket, gereksiz yere zaman ve para harcayarak daha yüksek CE işaretleme maliyetlerine yol açacaktır.
Genellikle ve ürün kategorisi izin verdiği zaman, üreticiler kendileri bir uygunluk değerlendirmesi yapabilir. Ek bilgi için bu bağlantının altında indirilebilen AB Uygunluk Değerlendirmesi ‘Mavi Kılavuz’a bakın.
İpucu: Bazı test ve sertifika kuruluşları CE Belgesinden daha fazlasına sahip olmak için lisanslandığı için, CE işaretini ENEC14, TÜV, GS, NEMKO, DEMKO, SEMKO gibi diğer işaretler veya sertifikalarla birleştirmeyi düşünebilirsiniz.
CE Belgesi Nasıl Alınır?
4. Adım – Ürünlerinizi test edin ve AB mevzuatına uygunluğunu kontrol edin
Ürün kategorisine ve uygun dokümantasyona bağlı olarak, üçüncü parti test merkezlerini kullanarak test edebilirsiniz.Test sonuçlarınızı uyumlaştırılmış standartlarla karşılaştırarak riskinizi değerlendirebilirsiniz.
Uygunluk Bildirimi sunmanız gerekecek ve bazı üye ülkeler belgelerin kendi dillerine çevrilmesini isteyeceklerdir.
İpucu: CE işareti için gereken maliyeti, karmaşıklığı ve zamanı azaltmanın bir yolu, zaten CE işaretleri bulunan bileşenleri ve diğer sertifikaları kullanmaktır.
Adım 5 – Hazırlayın ve gerekli belgeleri hazır bulundurun
Direktiflerin tümü, Teknik Dosya olarak da bilinen teknik dokümantasyonun, ürünün direktiflere ve istenen standartlara uygun olduğunu göstermek için gerekli tüm bilgilerin sağlanmasını gerektirir. Yönergelerin birçoğu, uyumluluğu ispatlamak için Teknik Dosyaya eklenmesi gereken verilere örnekler verir. Veriler, ürün tasarımını, ürün imalat spesifikasyonlarını, bileşenlerini ve ürünün nasıl çalıştırılacağını içerir.
Dosyaya koymayı düşündüğünüz ülkenin dilini kullanabilmenize rağmen, Teknik Dosyanın İngilizce olarak yazılması önerilir. Ayrıca, çoğu kategorideki önümüzdeki 10 yıl boyunca piyasaya girmeden önce Teknik Dosyayı hazır bulundurmanız gerekecektir. Teknik Dosya AB içinde tutulmalıdır, yani ofisiniz AB’de bulunmuyorsa, bilgileri güvende olduğunuzdan emin olduğunuz bir temsilcinize ihtiyacınız olacaktır.
İpucu: Tüm teknik verileriniz ve diğer belgeleriniz için kime güveneceğiniz konusunda dikkatli olun.
Adım 6 – CE işaretini yapıştırın
AB direktiflerine uymayan herhangi bir üründe CE işaretini kullanmanıza izin verilmiyor. Üretici, CE işaretini kullanarak tüm AB yönergelerine uygunluk için tüm sorumluluğu alır. İşaretin kendisi, görünürlük, okunaklılık ve kalıcılık gibi format gerekliliklerine sahiptir, böylece ürün veya veri plakasından çıkarılamaz. CE işaretlerinin görünürlüğünü etkilemediği veya engellemediği sürece CE işaretinin yanı sıra diğer uygunluk işaretlerine sahip olabilirsiniz.