Türk Akreditasyon Kurumundan Akredite CGS Test Hizmetleri Uzman Kadrosu ve en son teknoloji EMC Test Altapısı ile EMC Testi hizmeti için en iyi çözümleri sağlar. EMC Laboratuvarımızı her zaman ziyaret edebilir ve Standartlarla ilgili sorularınızı sorabilirsiniz. CGS Test Merkezi şeffaf, güvenilir ve en iyiyi hedefleyen Test Merkezidir.
ECE R10, otomotivde kullanılan araçların ve elektronik alt tertibatların (ESA) Elektromanyetik Uyumluluk gereksinimlerini tanımlamaktadır. Ürünün hem EMC testlerini hem de tip onayını açıklar.CGS TEST HİZMETLERİ olarak ECE R10 EMC Testlerini profesyonel kadromuzla gerçekleştirmekteyiz.
ECE R10 aşağıda belirtilen unsurlar için geçerlidir.
Elektromanyetik uyumluluk açısından L6, L7, M, N, O, T, R ve S kategorilerindeki araçlar ; Elektromanyetik uyumluluk açısından bu araçlara takılması amaçlanan bileşenler ve ayrı teknik üniteler .
ECE R10, içten yanmalı (benzin-motorin), elektrikli ve plug-in hibrit araçların (PHEV) EMC testi ve sertifikasyonu, özellikle ana güç kaynağına veya araç dışı şarj ekipmanına arayüz oluşturan bileşenler için özel gereksinimleri içerir.
ECE R10, aracın, sürücünün, yolcunun ve diğer yol kullanıcılarının korunmasının doğrudan kontrolü ile ilgili yayılan ve iletilen bozulmalara karşı bağışıklık ile ilgili gereklilikleri kapsar. Yönetmelik, araç veri yolu işlevselliği ile ilgili olarak sürücü veya diğer yol kullanıcıları için kafa karışıklığına neden olabilecek rahatsızlıkları ele almaktadır. ECE R10 ayrıca, elektrikli veya elektronik ekipmanın yakındaki veya bitişik araçlardan amaçlanan kullanımını korumak için istenmeyen yayılan ve iletilen emisyonların kontrolüne ve araca sonradan takılabilecek aksesuarlardan kaynaklanan arızaların kontrolüne ilişkin gereklilikleri de ele alır.
ECE R10, EMC testlerinin nasıl gerçekleştirileceğini açıklar ve uygulanan çeşitli test standartları vardır. Her test ve test kurulumu ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
Yönetmelik kapsamında yer alan testler, aracın tamamı veya bileşen parçaları üzerinde gerçekleştirilebilir.
ECE R10 EMC Testleri iki gruba ayrılabilir: emisyon ve bağışıklık. Emisyon ve bağışıklık testleri, belirtilen test standartlarına göre yapılır. ECE R10 Revizyon 6’ya atıfta bulunulan standartlar aşağıda listelenmiştir:
Annex 4- Araçtan yayılan geniş bant emisyonları
“RESS”, aracın elektrik tahriki için elektrik enerjisi sağlayan yeniden şarj edilebilir enerji depolama sistemi anlamına gelir.Test, 30 ila 1000 MHz frekans aralığında CISPR 12’ye göre yapılmalıdır.Ek 4, kullanılacak test yöntemini belirtir.Uygulanabilir olduğunda, araçlar iki konfigürasyonda test edilecektir:
“Güç şebekesine bağlı REESS şarj modu” dışındaki konfigürasyon;
“Güç şebekesine bağlı REESS şarj modu” konfigürasyonu.
Annex 5 – Araçtan yayılan dar bant emisyonları
Test, 30 ila 1 000 MHz frekans aralığında CISPR 12 veya CISPR 25’e göre yapılmalıdır.
Ek 5, izlenecek test yöntemini belirtir.
Test, yalnızca elektrik şebekesine bağlı “RESS şarj modu” dışındaki bir konfigürasyondaki araçlar için geçerlidir.
Annex 13 – Yeniden şarj modundaki bir araç için (Varsa) – Beslemeden kaynaklanan emisyonlar
Tipini temsil eden bir araçtan AC veya DC güç hatlarında iletilen RF emisyonları, Ek 13’te açıklanan prosedüre göre ölçülmelidir. Ek’te aksi belirtilmedikçe, test CISPR 16-2-1’e göre yapılacaktır.
Annex 11- Şarj modundaki bir araç için (Varsa) – Şebekedeki harmoniklerin ölçümü
Tipini temsil eden bir araç tarafından üretilen AC güç hatlarındaki harmonik emisyonlar, Ek 11’de açıklanan prosedüre göre ölçülecektir. Test aşağıdakilere uygun olarak yapılmalıdır:
A Sınıfı ekipman için IEC 61000-3-2 (şarj modu ani akımı ≤16 A faz başına);
IEC 61000-3-12 (faz başına şarj modu ani akımı >16 A ve ≤75 A ile).
Annex 12- Şarj modundaki bir araç için (Varsa) – voltaj değişimi ve titreme
AC şebekesinde kendi tipini temsil eden bir araç tarafından yayılan voltaj değişimleri, voltaj dalgalanmaları ve titreme şeklindeki rahatsızlıklar, Ek 12’de açıklanan prosedüre göre ölçülmelidir.
Test aşağıdakilere uygun olarak yapılmalıdır:
IEC 61000-3-3 (RESS şarj modu akım derecelendirmesi ile faz başına ≤16 A ve koşullu bağlantıya tabi değildir) ;
IEC 61000-3-11 (RESS şarj modu akım derecesi >16 A ve faz başına ≤75 A ve koşullu bağlantıya tabidir).
Annex 6 – Aracın radyasyon bağışıklığı
Test tipine bağlı olarak, ISO 11451-2 standardına göre (Ek 6’da verilen ayrıntılara uygun olarak, özellikle “50 km/s” modu için araç test koşulları ile ilgili olarak) veya standart ISO 11451-1
Alan gücü, 20 ila 2000 MHz frekans bandının %90’ı üzerinde 30 V/m rms ve 20 ila 2000 MHz frekans bandının tamamı üzerinde en az 25 V/m rms olacaktır.
Uygulanabilir olduğunda, araçlar iki konfigürasyonda test edilir:
“Güç şebekesine bağlı REESS şarj modu” dışındaki konfigürasyon;
“Güç şebekesine bağlı REESS şarj modu” konfigürasyonu.
“Bağışıklıkla ilgili işlevlere” sahip ESA’ları olmayan araçlar, radyasyonlu bağışıklık için test edilmez.
Annex 15 – Şarj modundaki bir araç için (Varsa) – Geçici/patlama bozuklukları
Tipini temsil eden bir aracın AC veya DC güç hatları boyunca yürütülen geçici rejim/patlama bozukluklarına karşı bağışıklık, Ek 15’te açıklanan prosedüre göre ölçülmelidir.
Ek’te aksi belirtilmedikçe, test IEC 61000-4-4’e göre yapılmalıdır.
Annex 16 – Şarj modundaki bir araç için (Varsa) – AC ve DC güç hatları boyunca iletilen aşırı gerilime karşı bağışıklık
Tipini temsil eden bir aracın AC ve DC güç hatları boyunca yürütülen aşırı gerilime karşı bağışıklık, Ek 16’da açıklanan prosedüre göre ölçülmelidir.
Ek’te aksi belirtilmedikçe, test IEC 61000-4-5’e göre yapılmalıdır.
ECE R10, aracın bağışıklıkla ilgili işlevlerinden bahseder. Bu, bağışıklıkla ilgili işlevlere sahip ürünlerin çok daha fazla teste ihtiyaç duyması nedeniyle test planını tanımlar. “Bağışıklıkla ilgili işlevler” altı işlev kategorisi olarak listelenmiştir. Bu liste ayrıntılı değildir ve araç veya teknolojinin teknik gelişimine uyarlanmalıdır.
1) Aracın doğrudan kontrolü ile ilgili işlevler:
Bozulma veya değişiklik ile: örneğin motor, vites, fren, süspansiyon, aktif direksiyon, hız sınırlama cihazları;
Sürücü konumunu etkileyerek: örneğin koltuk veya direksiyon simidi konumu;
Sürücünün görünürlüğünü etkileyerek: örneğin kısa far, ön cam sileceği, dolaylı görüş sistemleri, kör nokta sistemleri.
2) Sürücü, yolcu ve diğer yol kullanıcılarının korunmasıyla ilgili işlevler:
Örneğin hava yastığı ve güvenlik sistemleri, acil çağrı sistemleri;
3) Rahatsız edildiğinde sürücü veya diğer yol kullanıcıları için kafa karışıklığına neden olan işlevler:
Optik bozulmalar: örneğin sinyal lambaları, stop lambaları, uç anahat işaret lambaları, arka konum lambası, acil durum sistemi için ışık çubuklarının yanlış çalışması, (a) veya (b) alt paragraflarındaki işlevlerle ilgili uyarı göstergelerinden, lambalardan veya ekranlardan gelen yanlış bilgiler. sürücünün doğrudan görünümünde gözlemlenebilir;
Akustik bozukluklar: örneğin hırsızlık alarmı, kornanın hatalı çalışması.
4) Araç veri yolu işlevselliği ile ilgili işlevler:
Verileri iletmek için kullanılan araç veri yolu sistemlerinde veri iletimini engelleyerek, bağışıklıkla ilgili diğer işlevlerin doğru çalışmasını sağlamak için gereklidir.
5) Bozulduğunda aracın yasal verilerini etkileyen işlevler: örneğin takograf, kilometre sayacı;
6) Elektrik şebekesine bağlandığında şarj moduyla ilgili işlev:
Araç testi için: beklenmedik araç hareketine yol açarak;
ESA testi için: yanlış bir şarj durumuna yol açarak (örn. aşırı akım, aşırı voltaj).
ECE R10 testleri yapıldıktan ve PASS test raporu düzenlendikten sonra ürüne Tip Onayı veya Homologasyon (E-işaret) de verilebilir. Bu adımda üretici ve/veya distribütör firmaya ait ECE R10 test raporu, ürünün teknik dokümanları ve kalite dokümanları (geçerli ISO 9001 sertifikası gibi) üçüncü taraf ve yetkili kuruluş tarafından kontrol edilir. Tüm ürün ve şirket belgelerinin doğru bir şekilde sunulması durumunda, ürün üzerine E işareti yapıştırılabilir.