EN 60204-1 Standardı: Makineniz elektriksel olarak güvenli mi?
Makinelerin elektriksel güvenliği söz konusu olduğunda hangi standardın uygulanması gerektiği konusunda önemli bir bilgi eksikliği vardır.
Makine elektrik güvenliği için temel standart EN 60204-1: 2006 + A1: 2009 ‘dur. Bu, farklı Avrupa ülkelerinin makine elektrik gereksinimlerini karşılamak üzere yazılmıştır, ancak çok sayıda elektrikçi ve kurum içi bakım personeli halen varlığından habersiz görünüyor. Bazı temel unsurlara göz atalım.
İzolatörler: İzolatör anahtarı, güvenli olmayan bir makinenin çalışmasını durdurmak için bağlı devreleri elektriksel olarak izole edecek bir elektrik devresinin bir parçasıdır. EN 60204, tüm izolatörlerin kilitlenebilmesi ve makineye bağlanmasını ve tüm elektrik kaynaklarını çıkarabilecek özellikte olmasını gerektirir. Bu, bir şey yanlış gitmesi gerekiyorsa, elektrik şokuyla makine operatörlerine verilen zarar en aza indirgenecek demektir.
Eğer bu mümkün değilse, devreler Standartta detaylı olarak belirtilen özel şartları yerine getirmelidir.
Muhafazalar: Standart, elektrikli parçaların kapı, kapak veya kapak gibi muhafazaların içinde bulunmasını ve bir insanın kendisi ile doğrudan temas etmesini önlemesini gerektirir. Herhangi bir muhafaza sadece üç şartdan biriyle açılabilir olmalıdır. Yine bu kuralların karmaşık bir kümesi var, ancak aşağıda kısaca özetlendi:
Kasayı açmak için bir anahtar veya araç kullanılmalıdır.
Muhafaza açılmadan önce canlı parçaların otomatik olarak ayrılması gerekir. Örneğin, muhafaza kapısının bağlantı kesme tertibatı ile birbirine geçirilmesi ile sağlanabilir.
Bir anahtarla veya bir bağlantı kesme cihazı ile açılmasının mümkün olmadığı durumlarda, muhafazanın açılması ancak tüm canlı parçalar en azından IP2X veya IPXXB’ye doğrudan temasa karşı korunmalıdır (bkz. Standart IEC 60529); bu, maruz kalan bir terminalin Dokunulmalı.
Kapak kapılarının 0.9m’den daha geniş olmaması ve en az 95 derece açılma açısına sahip dikey menteşelere sahip olmaları önerilir. Bir kişinin paletleyiciler gibi makinelere tam olarak girmesine izin veren büyük ölçekli muhafazalar, ayrıca kapıların içindeki panik cıvatalar gibi bir kaçış yolu sağlamalıdır.
Renk kodlaması: EN 60204’ün Kısım 10’u “operatör arabirimi ve makineye monte edilmiş kontrol cihazları” nı kapsar. Bu bölüm, düğme aktüatörleri için renk kodlaması ve işaretleme koşullarını içerir (elektriksel kapatma işlemini otomatik eylem haline getiren bir mekanizma). Örneğin, standart, aktüatörler için başlatma / açma renklerinin beyaz, gri, siyah veya yeşil olması gerektiğini belirtiyor. Acil durdurma ve acil kapatma aktüatörleri için ayrılmış olduğundan hiçbir koşulda kırmızı renk kullanılmamalıdır.
Ayrıca makine tedarikçisi ile kullanıcı arasında aksi kararlaştırılmadığı takdirde (ayrıntıları EN 60204’te Ek B’de verilmektedir), makine durum gösterge ışıkları renklerle kodlanmalıdır ve her renk belirli bir durumu belirtir. Örneğin, acil durumu vurgulayan kırmızı, tehlikeli durum, yeşil ise normal koşulları belirtir.
Belgeler: Standardın 17. Bölümü uyumun ispatlanması için hangi teknik dokümantasyonun gerekli olduğunu özetlemektedir. Bu, bir makinenin elektrik tesisatı, çalışması ve bakımı ile ilgili, çizimler, diyagramlar, çizelgeler, tablolar ve talimatlar biçiminde olabilen bilgileri içerir.
Standart ayrıca makinelerin karmaşıklığına bağlı olarak farklı ayrıntı düzeylerine ihtiyaç duyulacağını da kabul eder. Bununla birlikte, makine tipine bakılmaksızın, tüm belgeler için geçerli olan gereklilikler vardır. Standart, tüm dokümantasyonun:
IEC 61082’nin ilgili kısımlarına uygun olacaktır;
Referans isimleri IEC 61346’nın ilgili kısımlarına uygun olacaktır;
Talimatlar / kılavuzlar IEC 62079’a uygun olmalıdır.
Verilen parça listesi IEC 62027, sınıf B’ye uygun olmalıdır.
Doğrulama: Doğrulama süreci, bir ürünün EN 60204’te belirtilen şartları karşıladığını gösteren bir ürünün uygunluğunu sağlamayı amaçlamaktadır. Bu, tasarım ve geliştirme yaşam döngüsü süreci boyunca farklı aşamalarda yapılabilir veya bunun sonunda yapılır. Bununla birlikte, bunun tasarım aşamasında olabildiğince erken yapılması ve devam etmekte olan geliştirme sürecinin bir parçası haline getirilmesi önerilmektedir. Hataların bu aşamada tanımlanması ve düzeltilmesi için, son bir makine üretildiğinden ziyade daha uygun maliyetlidir.
Gerekli doğrulamanın kapsamı, her farklı makine türüne ilişkin belirli ürün standardında açıkça belirtilmiştir. Bununla birlikte, böyle bir özel standartın bulunmadığı durumlarda, EN 60204 aşağıdakilerin her zaman içermesi gerektiğini gerektirir:
Elektrik ekipmanının teknik belgelerine uygunluğunun doğrulanması
Otomatik bağlantı kesilerek dolaylı temasa karşı korunması durumunda, otomatik bağlantı kesilerek koruma koşulları Madde 18.2’ye göre doğrulanır.
Fonksiyonel testler
Makine türüne uygun olarak, doğrulama aşağıdakilerden bir veya daha fazlasını içerebilir:
Izolasyon direnci testi
Voltaj testi
Artık voltaja karşı koruma
EN 60204-1, uyumluluk sürecine karşı yalnızca kendi beyannamesini gerektirirken, karmaşıklığı, elektrik güvenliği yanlış yönetilirse potansiyel ölümcül sonuçlarla birleştiğinde, makinist sahiplerinin yanlış anlamadığı bir süreç olmadığı anlamına gelir.
Uyum sürecinin karmaşıklığı nedeniyle, en iyi uygulama tavsiyesi, tüm ilgili mevzuat gerekliliklerini gerekli derinlemesine bilgiye sahip olan, kendi bünyesinde veya dışarıdan tedarik edilen bir tedarikçide çalışan bir uzmanla çalışmak olacaktır.
Emniyet, bugün Avrupa’da makine sahiplerinin karşılaştığı en önemli konulardan biridir ve elektrikli eleman, makine operatörlerini ve bakım personelini güvende tutmak için vazgeçilmez bir husustur.