ISO 9001 BELGESİ
ISO 9001:2015 Belgesi Nedir?
ISO 9001:2015 Sertifikası için bizimle iletişime geçiniz.
ISO 9001, kalite yönetim sistemi için uluslararası bir standarttır . Bir şirketin ISO 9001 standardına göre sertifikalandırılabilmesi için, şirketin ISO 9001 Standardı’nda belirtilen gerekliliklere uyması gerekir. Standart, kuruluşlar tarafından sürekli olarak müşteri ve yasal gereklilikleri karşılayan ürün ve hizmetler sağlama yeteneklerini göstermek ve sürekli iyileştirme göstermek için kullanılır.
ISO 9001 standardının şu anki güncel sürümü ISO 9001: 2015’tir.
ISO 9001:2015 hakkında birkaç detay:
ISO 9000 standart ailesinde birçok farklı doküman bulunmaktadır, ancak ISO 9001, 9000 serisinde sertifika gerektiren tek standarttır. Genel olarak, tüm bir kuruluş sertifika almaya çalışacak, ancak KYS’nin kapsamı, belirli bir tesisteki veya departmandaki performansı iyileştirmek için uyarlanabilir. Mevcut sürüm, 2015 yılının Eylül ayında yayımlanan ISO 9001: 2015‘tir (bu nedenle: 2015).
- Kuruluşunuzun boyutu ne olursa olsun: 1 kişi veya 1 milyon kişi
- Hangi sektörde olduğunuzun (hizmet veya üretim) önemi yoktur – bir restoran, danışmanlık, üretim şirketi, devlet kuruluşu, vs. olabilir. Birkaç özel sektör için ISO 9001’e dayanan başka standartlar da vardır.
- Ürünler için standart değildir. Ürün kalitesini tanımlamaz. Bu süreç temelli bir standarttır: süreçlerinizi kontrol etmek için kullanırsınız, o zaman nihai ürününüz istenen sonuçları karşılamalıdır.
- Kişisel bir Standart DEĞİLDİR – bir kişi ISO 9001’e göre sertifikalandırılamaz, bunun yerine bir kuruluş veya şirket sertifikalandırılır. Ancak, bireyler 5 günlük bir eğitim kursundan sonra CAN, ISO 9001 Sertifikalı Baş Denetçi olabilir. Bu daha sonra diğer şirketleri denetlemelerine izin verir.
- “ISO Belgelendirme” veya “ISO 9000 Belgelendirme” diye bir şey yoktur, sadece ISO 9001 belgelendirmedir.
- Bu bir üye grubu DEĞİLDİR – Bir kuruluş ISO 9001’e “katılamaz”. ISO 9001 sertifikası almak için kuruluşunuzun
- ISO 9001 kalite yönetim sistemini uygulamak için adımları izleyin.
- Daha sonra bir Sertifikasyon Kurumu (CB veya Kayıt Şirketi) kuruluşunuzun performansını ISO 9001 Gereksinimlerinin en son sürümüne göre denetler. Bu denetimi geçerseniz, Tescil Ettiren, kuruluşunuzun üç yıllık bir süre boyunca ISO 9001’e Kayıtlı Olduğunu gösteren bir ISO 9001 Sertifikası verir.
- Son olarak, ISO 9001 sertifikasyon statüsünü korumak için kuruluşun her üç yılda bir yeniden sertifikalandırılması gerekir.
ISO 9001 Sertifikasının Tanımı
“ISO 9001 Sertifikalı”, bir kuruluşun ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemini (QMS) tanımlayan ISO 9001’deki gereksinimleri karşıladığı anlamına gelir. ISO 9001, Kalite Yönetim Sisteminizin uygun ve etkili olup olmadığını değerlendirirken, sizi iyileştirmeleri tanımlamaya ve uygulamaya zorlar.
Sürekli iyileştirme, müşterilerinizin gereksinimlerini karşılayan ürünler / hizmetler alarak ve tutarlı bir performans göstererek faydalanmasını sağlar. Kurum içinde, artan iş memnuniyeti, iyileştirilmiş moral ve iyileştirilmiş operasyonel sonuçlardan (azalan hurdalık ve verimlilik artışı) kazanç elde edeceksiniz.
KİMLER ISO 9001: 2015 REVİZYONUNU KULLANMALI?
ISO 9001: 2015, büyüklüğü veya endüstrisi ne olursa olsun, herhangi bir kuruluş için geçerlidir. 160’tan fazla ülkeden bir milyondan fazla kuruluş ISO 9001 standart gerekliliklerini kalite yönetim sistemlerine uygulamaktadır.
Her tür ve büyüklükteki kuruluşlar ISO 9001 standardını kullanmanın onlara yardımcı olduğunu buluyorlar:
- Süreçleri düzenlemek
- Proseslerin verimliliğini arttırın
- Sürekli geliştirmek
ISO 9001’i kullanan tüm kuruluşların en kısa zamanda ISO 9001: 2015’e geçişi teşvik edilmektedir. Bu, yalnızca ISO 9001: 2008’e göre sertifikalandırılmış kuruluşları değil aynı zamanda başkalarını eğitmek veya sertifikalandırmakla ilgilenen kuruluşları da içerir.
ISO 9001: 2015’in hangi konuları kapsıyor?
ISO 9001, planla-kontrol et-hareket metodolojisine dayanmakta ve bir kuruluşta etkin kalite yönetimini sağlamak için gereken yapıyı, sorumlulukları ve prosedürleri belgelemek ve gözden geçirmek için süreç odaklı bir yaklaşım sunmaktadır. Standardın belirli bölümleri, aşağıdakiler gibi birçok konuda bilgi içerir:
- Belgelendirilmiş bilgiler dahil olmak üzere kalite yönetim sistemi için gereksinimler, süreç etkileşimlerinin planlanması ve belirlenmesi
- Yönetimin sorumlulukları
- İnsan kaynakları ve bir kuruluşun çalışma ortamı dahil olmak üzere kaynakların yönetimi
- Tasarımdan teslimata kadar olan adımlar dahil ürün gerçekleştirme
- İç denetim ve düzeltici ve önleyici faaliyetler gibi faaliyetlerle KYS’nin ölçümü, analizi ve iyileştirilmesi
ISO 9001:2015 revizyonunda sunulan değişikliklerin, ISO 9001’in organizasyonların faaliyet gösterdiği değişen ortamlara uyum sağlamaya devam etmesini sağlaması amaçlanmıştır. ISO 9001: 2015’teki önemli güncellemelerden bazıları şunlardır:
- Yeni terminolojinin tanıtımı
- Bazı bilgilerin yeniden yapılandırılması
- Süreç yaklaşımının uygulanmasını güçlendirmek için risk temelli düşünceye vurgu
- Hizmetler için geliştirilmiş uygulanabilirlik
- Artan liderlik gereksinimleri
ISO 9001’in Faydaları Nelerdir?
ISO 9001, kuruluşların müşterilerinin sürekli olarak yüksek kaliteli ürün ve hizmetler almasını sağlamalarına yardımcı olur; bu da, memnun müşteriler, yönetim ve çalışanlar gibi birçok fayda sağlar.
ISO 9001, etkin bir kalite yönetim sistemi için gereksinimleri belirttiğinden, kuruluşlar standardın kullanılmasının kendilerine yardımcı olduğunu buluyor:
- Bir kalite yönetim sistemi düzenleyin (QMS)
- Memnun müşteriler, yönetim ve çalışanlar oluşturun
- Süreçlerini sürekli iyileştir
- Maliyetlerden tasarruf edin
Nevada’da, Clark County Okul Bölgesi, ISO 9001’i 10 yıl boyunca 174 milyon dolar tasarruf etmek için fiili harcamalarda ve maliyetten kaçınmada kullandı. Sistemin başarısının üç önemli bileşeni olan eğitim, iletişim ve saygı ve verimlilik konularında 3 binden fazla çalışan standarda göre eğitildi.
ISO 9001’in şirketim üzerindeki kaynak etkisi nedir?
İş süreçlerinin çoğunda olduğu gibi, kendiniz ne kadar çok iş yaparsanız, o kadar az maliyetle, ama ne kadar zaman gerektirebilir. Ne kadar harici kaynak kullanılırsa kullanılsın, çalışanlarınız ve personeliniz tarafından değişen derecelerde katılımınız gerekecektir. Tamamen “kendin yap” çözümü olmasa da, dokümantasyon ve eğitim için önceden biçimlendirilmiş malzemeleri kullanarak ISO 9001’in temel gereksinimlerine uzun bir yol kat edebilirsiniz. (Buradaki materyallere bir göz atın!) Bunlardaki prosedürler ve yöntemler sizin durumunuza göre uyarlanırken, genellikle gerekli değişiklikleri en aza indirmek ve başkalarının bunları kullanma ve anlama yeteneğini en üst seviyeye çıkarmak amacıyla oluşturulurlar. Herhangi bir kalite yönetim sisteminin amacı, gereksiz evraklar eklemek değil, tüm referansları net ve yüksek oranda kullanılabilir hale getirmek olmalıdır.