Uygunluk Beyanı Nedir ve Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Uygunluk Beyanı ne demektir?
Bir üretici veya üretici temsilcisi tarafından, uygulandığı ürünün, sadece söz konusu ürün için geçerli olan tüm ürün güvenliği direktiflerinin, tüm ilgili gereksinimlerini karşıladığını gösteren resmi bir beyandır. Bir ürünün, ilgili temel gerekliliklere uygunluk için tasarlandığı ve inşa edildiği ve uygun uygunluk değerlendirme süreçlerinden geçtiğinin bir işaretidir.
Uygunluk Beyanı bir kalite sertifikası veya güvenlik için bir garanti değildir. Bununla birlikte, ürün üzerindeki CE işaretiyle birlikte uygun bir şekilde hazırlandığında, ürünün Uygunluk Beyanında belirtilen Direktif(ler)e uygunluk göstermesi, dağıtım zincirindeki tedarikçiler tarafından ve nihai müşteri tarafından öngörülememesi şartıyla kabul edilebilir. Ek olarak, piyasa gözetim yetkilileri, CE işaretine uygun ürünlerin, bir Uygunluk Beyanı ile birlikte, aksi belirtilmediği sürece (örneğin, ürünü inceleyerek veya test ederek) belirtilen Direktif(ler) in hükümlerine uygun olduğunu varsaymalıdır.
Birden fazla Direktife sahip ürünler, iki veya daha fazla Direktife uygunluk beyan eden tek bir Uygunluk Beyanı ile gelebilir veya her bir Direktif için bir tane Beyanname olabilir. Bununla birlikte, CE işaretli bir ürün, bir makinedeki güvenlik kilidi gibi başka bir ürüne dahil edildiğinde, nihai ürün için Uygunluk Beyanı yalnızca genel ürünün tamamının uygunluğunu beyan edebilir. Bu durumda, CE işaretli bileşen parçalarına ilişkin Deklarasyon(lar), tüm ürün için teknik dosyanın bir bölümünü oluşturmalıdır.
Uygunluk Beyanı ne zaman yapılmalıdır?
Çoğu yeni ürün için, Uygunluk Beyanı ürüne tedarik zinciri yoluyla son kullanıcıya ulaştırılmalıdır. Bunun bir istisnası, 2006/95/EC sayılı Alçak Gerilim Yönetmeliği kapsamındaki elektrikli ekipman için, ürünle ilgili temel bilgilerin sağlanması gerektiği ve üretici veya üreticinin yetkili temsilcisi tarafından bir Uygunluk Beyanı hazırlanmasına rağmen, son kullanıcıya tedarik edilmek zorunda değildir.
Uygunluk Beyanı durumu ne olmalıdır?
Kesin gereksinimler ilgili direktiflerde belirtilmiştir, ancak esas olarak Uygunluk Beyanları aşağıdakileri içermelidir:
- Üreticinin işletme adı, tam adresi ve gerektiğinde yetkili temsilcisi,
- Makineler için, oluşturulması gereken teknik dosyayı derleyen yetkili kişinin adı ve adresi,
- Model, tip ve seri numarası hakkında bilgi içerebilecek ürünün tanımı veya tanımlanması,
- Ürünün ilgili tüm hükümleri yerine getirdiği yönerge ile ilgili bir beyan,
- Kullanılan ve uyumluluğun beyan edildiği uyumlaştırılmış standartlara referans
- Uygunluk değerlendirmesi yapan onaylanmış kuruluşun adı, adresi ve kimlik numarası,
- Üreticinin veya yetkili temsilcisinin adına beyanname hazırlamaya yetkili kişinin kimliği ve imzası.